De fleste av oss blir utsatt for stress, enten i blant eller daglig. Mindre doser av stress kan ha en positiv effekt ved at du reagerer raskere og presterer bedre, men en langvarig stressfølelse i kroppen kan gi mange konsekvenser som ikke er bra for oss. Stress over lang tid kan gi store utslag på både kroppen, immunforsvaret og den mentale helsen.
Hvordan du håndterer stress er faktisk viktig for både kroppen, helsen og huden. Vi har tatt en kikk på hva som skjer med kroppen og hva du bør gjøre for å håndtere det på best mulig måte.
Stress hemmer immunforsvaret
Opplever du en akkutt følelse av stress så kan det ha en god effekt på kroppen siden den da blir bedre rustet for flukt eller kamp, I våre dager handler det mer om å prestere raskt og effektivt. Men langvarig stress gir en negativ innvirkning på kroppen.
Langvarig stress i kroppen kan hemme kroppens naturlige evne til å regulere inflamatoriske reaksjoner som kan føre til en svekket produksjon av hvite blodceller som beskytter kroppen mot infeksjon. Dermed kan du bli mer utsatt for infeksjoner og sykdom. I tillegg kan kroniske sykdomstilstander forverres. Stress kan også føre til forandringer i bakteriefloraen i tarmene og gjøre slik at de gunstige baktereiene forsvinner.
Stress påvirker magen
Det er en kjent sak at man ofte får vondt i magen hvis man føler seg stresset. Stress øker energinivået i kroppen fordi leveren frigjør ekstra sukker. Med langvarig stress kan kroppen din ha større mengder sukker enn den klarer å omdanne. Dermed kan man få problemer med vekten og være mer utsatt for diabetes.
Stress påvirker også kommunikasjonen mellom hjernen og tarmen noe som kan gi smerter, oppblåsthet, sure oppstøt og problemer med fordøyelsen. Det er ikke uvanlig at man må akutt på toalettet i perioder man føler seg ekstra stresset, nettopp fordi stress påvirker både magen og tarmene.
Påvirker matlysten
Er du mye stresset kan det påvirke matlysten begge veger. Noen blir ekstra sultne, mens andre mister matlysten helt.
Noen merker at de legger på seg i perioder med mye stress. Med høye nivåer av stress i kroppen påvirker hjernens belønningssystem, noe som kan gjøre det lettere å falle for fristelsen til å spise usunne matvarer som inneholder mye sukker, fett og salt.
En av de største ulempene ved stress er at mange får en større risiko for å utvikle magefett, som spesielt for kvinner, er det farligste fettet på kroppen. Når du er stresset så er kroppen innstilt på å samle fett i stedet for å bryte det ned, dermed blir det også vanskeligere å gå ned i vekt .
Akne og utslett av stress
Med stress så frigjøres det betennelsesfremmende stoffer i kroppen. Det kan være med på å gi utbrudd av både eksem, psoriasis og uren hud. Det kan faktisk også gi både kløe i huden og i hodebunnen. Stress kan føre til en overproduksjon av olje i huden som igjen kan gi utbrudd av akne og andre hudtilstander. Det er ikke uvanlig at de som sliter med ulike hudproblemer får en oppblomstring i perioder med mye stress.
Forstyrrelse av syklusen
Det er ikke sjeldent vi hører om dem som har fått forstyrrelser i hormonsyklusen i perioder hvor de er utsatt for mye stress. Langvarig stress kan forstyrre balansen mellom østrogen og progesteron som igjen forstyrrer menstruasjonssyklusen. Forstyrrelsene kan gi både smerter, humørsvingninger og fravær av menstruasjon.
Psykisk helse
Det er viden kjent at langvarig stress kan gi den mentale helsen noen utfordringer. Vedvarende stress kan føre til både angst, uro og depresjon. Hvis du aldri får tid til å hente deg inn igjen blir kroppen utmattet, og veien tilbake fra stress følelsen kan føles desto lengre. Nettopp derfor er det så viktig å lære seg å håndtere stress på best mulig måte.
Slik mestrer du stress
Å gå stresset over lengre tid er ikke bra for oss. Heldigvis finnes det flere måter som kan hjelpe deg å mestre stress i en travel hverdag. Små perioder med stress er vanlig. Det er når stresset tar overhånd, det gir problemer. Ved å legge til noen stressmestringsteknikker i hverdagen blir du bedre rustet slik at både den mentale og fysiske helsen din får det best mulig.
Nok søvn
Sørg for å få nok søvn. Dette kan kanskje føles vanskelig når kroppen går på høygir, men det er mulig. Med riktig søvn og hvile får kroppen tid til å restituere seg og du vil føle deg bedre. Prøv å sove 8 timer hver dag. Ikke drikk kaffe før du skal legge deg og ikke bruk telefonen på sengen. Det vil gi deg et bedre utgangspunkt for å sovne.
Vær sosial
Å tilbringe tid sammen med dem vi er glad i er bevist å kunne være med på å motvirke stress og ensomhet. Sørg for at kalenderen ikke er full og bruk tid sammen med de du trives med.
Kosthold
Reduser inntaket av sukker og koffein. Koffein bidrar til å øke følelsen av uro i kroppen, mens sukker øker blodsukkeret.
Meditasjon og trening
Det er en grunn til at mange mener at trening burde komme på “blå resept”. Trening frigjør endorfiner og fungerer utmerket til å fjerne stress fra kroppen. Bruk adrenalinet ditt på å trene, så får du brukt det til noe positivt.
Meditasjon kan også hjelpe mot stress. Hjernen lærer seg å slappe av, samtidig som det hjelper deg med å bekymre deg mindre. Start med fem minutter hver morgen og øk etter hvert som du får taket på det.
Oppsøk naturen
Det er ingen hemmelighet at naturen har en god effekt på mange. Gå en tur i skogen, ta en tur ved vannet og vær i bevegelse. Et miljøskifte kan hjelpe deg å med å bryte stressende hverdagsrutiner.
Snakk med noen
Sliter du så kan det være avgjørende at du prater med noen om hvordan du har det. Betro deg til noen du stoler på eller kontakt legen din slik at du kan få råd og tips til hvordan du bør gå frem for å mestre en stressende hverdag.
Ta stresset ditt på alvor! Langvarig stress kan bidra til økt blodtrykk som igjen kan gi økt risiko for hjerteproblemer. Livet bør være mer enn stress og mas. Finn ut hvorfor du er stresset og gjør det du kan for å redusere det. Fokuser på det som er viktig i livet.
Lykke til!