Alt du må vite om overgangsalderen

Overgangsalderen, også kjent som menopausen, markerer slutten på en kvinnes reproduktive periode. Dette naturlige biologiske fenomenet skjer vanligvis i en alder av rundt 45 til 55 år, selv om det kan variere fra kvinne til kvinne. Overgangsalderen fører til en rekke endringer i kroppen, både fysisk og følelsesmessig, og kan være med på å endre både hudens elastistet og kroppens fasong, samt gi følelsesmessige utfordringer.

Men før du kommer i selve overgangsalderen går du inn i premenopausen. Dette er starten på overgangsalderen og har mange av de samme symptomene, men også en hel del andre. Denne perioden, som vanligvis begynner i 40-årene, er preget av gradvise endringer i hormonnivåene og menstruasjonssyklusen.

Det kan skje endringer i kroppen som kan føles vanskelige, og ofte forstår vi ikke hva som skjer før vi kanskje deler noen av symptomene vår med andre og oppdager at vi faktisk opplever mye av det samme. VI har derfor tatt en kikk på hva du kan forvente når du er på vei inn i overgangsalderen og hvordan du best kan håndtere de ulike utfordringene du kan oppleve.

Symptomer på perimenopause

Det kan føles som om premenopausen er med på å forberede deg på hormonelle endringer som skjer i kroppen. Du menstruerer fortsatt, men kroppen føles likevel annerledes. Premenopausen kan føre til uregelmessigheter i menstruasjonssyklusen, som både lengre eller kortere perioder, samt sterkere eller svakere blødninger enn vanlig. Du kan også oppleve at det blir kortere og lengre intervaller mellom hver blødning.

Noen kvinner opplever også hetetokter og nattesvette i løpet av premenopausen, selv om dette er mer vanlig i senere stadier av overgangsalderen. Hormonelle endringer er helt vanlig både under overgangsalderen og i tiden før. Disse endringen kan påvirke humøret, og mange kvinner opplever perioder med angst, irritabilitet eller depresjon. Selv om dette er helt vanlig er det viktig å ta hensyn til disse endringene. Husk at noen kvinner kan oppleve disse forandringene som relativt harde, og det er ikke noe «galt» med deg, men det kan føles veldig ubehagelig.

Noen kvinner kan oppleve søvnproblemer. Både problemer med å sovne eller oppvåkninger om natten, noe som er helt vanlig i løpet av premenopausen og i selve overgangsalderen. Vektøkning er også en vanlig utfordring og kommer av hormonelle endringer og forandringer i stoffskiftet.

Det er mange ulike symptomer på perimenopause og selve overgangasalderen. Noen får mange symptomer, mens andre får færre. I tillegg til de «vanlige» symptomene som er godt kjente raporterer også mange kvinner om utfordringer med østrogendropp som kan gi akutte tilfeller av svimmelhet. Kløe på kroppen og smerter i muskler og ledd kan også oppstå i perimenopausen.

Symptomer på overgangsalder

Når perimenopausen er over og menstruasjonen uteblir er du i selve overgangsalderen. Et av de mest kjente symptomene på overgangsalderen er hetetokter, plutselige episoder av varme i ansiktet og kroppen, ofte etterfulgt av svette. Disse hetetoktene kan være svært plagsomme og kan forstyrre søvnen. Sammen med hetetoktene opplever mange kvinner nattesvette, som kan føre til søvnforstyrrelser og uro om natten.

Siden kvinner får mindre østrogen ettersom alderen stiger kan det for mange oppstå humørsvingninger. Hormonelle endringer kan i tillegg påvirke den mentale helsen og gi perioder med angst, irritabilitet eller nedstemthet.

Redusert østrogennivå kan føre til tørrhet og irritasjon i skjeden, noe som kan resultere i ubehag under samleie. Her kan du hjelpe til med glidekrem og/eller olje for å redusere potensielle smerter. Husk at samleie skal ikke være smertefult.

Forstyrret søvn er vanlig under overgangsalderen på grunn av hetetokter og nattesvette, samt andre faktorer som stress og angst. Noen kvinner opplever økte muskel- og leddsmerter under overgangsalderen, selv om årsakene til dette ikke er helt klare. Mange kvinner legger på seg vekt under overgangsalderen, delvis på grunn av endringer i hormonnivåene og metabolske hastigheter.

Behandling for overgangsalder

Hormonbehandling, eller hormon erstatningsterapi (HRT), innebærer å erstatte de hormonene (østrogen og progesteron) som kroppen ikke lenger produserer i tilstrekkelige mengder. Dette kan bidra til å lindre mange av de symptomer forbundet med overgangsalderen, som blant annet hetetokter, søvnproblemer og vaginal tørrhet.

Noen kvinner velger å utforske alternative medisinske behandlinger som urter, kosttilskudd og akupunktur for å lindre overgangsalderens symptomer. Mens noen finner lindring gjennom slike tilnærminger, er det viktig å konsultere en kvalifisert helsepersonell før du prøver noe nytt.

Endringer i livsstilen, som regelmessig mosjon, sunn kosthold, stressmestring og tilstrekkelig søvn, kan alle bidra til å redusere alvorlighetsgraden av overgangsalderens symptomer.  For å lindre vaginal tørrhet og ubehag under samleie, kan bruk av vaginale fuktighetskremer og smøremidler være nyttig.

Livsstilsråd for overgangsalderen

Det finnes flere måter å dempe symptomene på overgangsalder på, og noe av det viktigste du kan gjøre er å sørge for en sunn livsstil med gode matvaner og jevnlig bevegelse. Å lære seg å håndtere stress kan også for mange bidra til en bedre hverdag. Stress i kroppen kan faktisk gjøre mer skade enn hva du kanskje var klar over.

  1. Regelmessig Mosjon: Å opprettholde en aktiv livsstil kan bidra til å lindre symptomer på overgangsalderen, inkludert hetetokter og søvnproblemer. Prøv å inkludere både kardiovaskulær trening og styrketrening i rutinen din.
  2. Sunn Kosthold: Et balansert kosthold som er rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteinkilder kan støtte hormonbalansen og bidra til å redusere vektøkning under overgangsalderen.
  3. Stressmestring: Å praktisere stressreduksjonsteknikker som dyp pusting, meditasjon og yoga kan bidra til å håndtere angst og irritabilitet forbundet med overgangsalderen.
  4. Søvnhygiene: Fremme god søvnhygiene ved å etablere en regelmessig søvnplan, unngå koffein og elektroniske enheter før sengetid, og skape et komfortabelt og avslappende sovemiljø.
  5. Regelmessige Helsesjekk: Regelmessige besøk hos helsepersonell kan bidra til å overvåke helsen din under overgangsalderen og sørge for at eventuelle bekymringer eller symptomer blir adressert tidlig.

Lykke til på reisen. Husk at selv om overgangsalder er en naturlig del av livet er det ikke nødvendig å lide seg gjennom prosessen. Det finnes mange gode legemidler på markedet som kan bidra til å gjøre overgangen bedre enn forventet. Snakk med legen din og søk råd og kunnskap.

Siste Innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *